22210 60404 (5,6,7)
2022-12-09
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ, Σ’ ΕΚΕΙΝΟΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ
2022-11-17
ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
2022-05-06
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΔΡΑΣΕΩΣ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΣΥΜΒΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ
2021-08-07
Ο ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΕΓΕΙ
2021-08-05
ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ...
2021-05-11
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
2021-04-12
ΕΞΕΔΟΘΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΤΟΜΟΣ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
2021-03-17
ΠΕΡΙ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ...
2021-02-04
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ
2020-12-04
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
2020-11-27
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΟΣ
2020-11-26
ΕΞΕΔΟΘΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΕΥΒΟΪΚΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΟ «ΔΕΟΣ ΚΑΙ ΙΚΕΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ»
2017-07-27
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
2017-01-08
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ YOGA


Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ, Σ’ ΕΚΕΙΝΟΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ
περισότερα...
Σᾶς εὐχαριστοῦμε θερμά γιά τήν ἐπίσκεψή Σας στήν ἱστοσελίδα τῆς Ἱερᾶς μας Μητροπόλεως καί μέ χαρά καί τιμή Σᾶς καλωσορίζουμε. Εὐγνωμονοῦμε τό Θεό, γιατί, ἀνάμεσα στίς ἀναρίθμητες εὐεργεσίες Του, μᾶς χάρισε καί αὐτό τόν τρόπο τῆς ἐπικοινωνίας.
Παρουσιάζοντας τή Μητρόπολή μας στίς ἠλεκτρονικές σελίδες δοξολογοῦμε Ἐκεῖνον, πού δίδει πνοή καί ζωή καί τά πάντα καί ποιεῖ μεγάλα καί θαυμαστά διά τῶν εὐτελῶν δούλων Του. Ἡ ὑπό τόν τίτλο «ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ» τοπική μας Ἐκκλησία εἶναι κοσμημένη μέ πάμπολλες φυσικές καί πνευματικές ὀμορφιές, Ἱερούς Ναούς, Ἅγια Προσκυνήματα, Ἱερά Λείψανα -μεταξύ τῶν ὁποίων τό ἄφθαρτο σκήνωμα τοῦ Ὁσίου Ἰωάννου τοῦ Ρώσου-, ἱστορικά Μοναστήρια, εὐαγῆ Ἱδρύματα καί μέ εὐσεβεῖς καί φιλόθεους κατοίκους. Γράφοντας αὐτές τίς γραμμές, δίπλα στόν πανάρχαιο καί Ἱστορικό Ἱερό Ναό τῆς Πολιούχου μας Ἁγίας Παρασκευῆς καί στόν καταγάλανο πορθμό τοῦ Εὐρίπου, μέ τίς «ἀκατάληπτες παλίρροιες» (Καισάριος Δαπόντες) Σᾶς εὐχόμαστε νά ἔχετε τήν Ἄνωθεν ἐπίσκεψη καί τή δρόσο τοῦ Ἁγίου Πνεύματος στήν καρδιά Σας καί παρακαλοῦμε νά εὔχεσθε νά ἐπιβλέπει στοργικά ὁ Θεός ἐπί τήν Ἄμπελον ταύτην. + ὁ Χαλκίδος Χρυσόστομος

Ραδιοφωνικός Σταθμός Ι.Μ. Χαλκίδος
29/1/2023
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ 3Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το τριήμερο 27-29 Ιανουαρίου 2023, στο αμφιθέατρο του Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας πραγματοποίησε το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Εκπαίδευσης, με θέμα «Η Μικρασιατική Καταστροφή και η διδακτική προσέγγισή της στο σύγχρονο Σχολείο».

 

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, καλεσμένος από την Περιφερειακή Διευθύντρια κ. Ελένη Μπενιάτα, παρευρέθηκε στην τελετή ενάρξεως του Συνεδρίου, όπου απηύθυνε και χαιρετισμό και την επόμενη ημέρα, Σάββατο 28 Ιανουαρίου, ανέπτυξε εισήγηση με θέμα «Ο ρόλος της πίστης στη ζωή των προσφύγων – Μεταφορά ιερού λειψάνου Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου από το Προκόπιο της Καππαδοκίας στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας».

 

Στην εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε την Περιφεριακή Διευθύντρια κ. Μπενιάτα και τους διοργανωτές του Συνεδρίου για την πρόσκληση συμμετοχής του, ανέφερε επιγραμματικά το γενικό ιστορικό πλαίσιο της μετακίνησης των πληθυσμών και τόνισε ότι παρά τις αντίξοες και συχνά φονικές συνθήκες, με εφόδιο στην καρδία την πίστη στον Χριστό, οι πρόσφυγες προδομένοι και εγκαταλελειμμένοι, ξεριζωμένοι και εξαντλημένοι άρχισαν μια πορεία προς το άγνωστο, έχοντας στα χέρια τους λιγοστά εκ των πολλών υπαρχόντων τους πράγματα, όσα μπορούσαν να χωρέσουν σένα μπόγο... Είχαν όμως βεβαία, την πεποίθηση ότι μαζί τους είχαν το Χριστό, την Παναγιά μας και τους Αγίους μας, οι οποίοι συνοδοιπορούσαν και συνέπασχαν με το λαό τους... Αυτή την πίστη, αυτή την σχέση, την είχαν και τα προηγούμενα, τα καλά γι' αυτούς χρόνια και αυτή η πίστη ήταν η βάση του σπουδαίου πολιτισμού, τον οποίον είχαν δημιουργήσει. Αυτόν τον πολιτισμό, τον εξακουστό Μικρασιατικό πολιτισμό τον πήραν μαζί τους, αφού ήταν απαύγασμα αυτής της καλλιεργημένης με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη ψυχής τους. Έχει άλλωστε ειπωθεί κι εδώ πάλι επαληθεύθηκε πως ψυχή του πολιτισμού είναι ο πολιτισμός της ψυχής!

 

Και, από που φαίνεται αυτή η μαρτυρική συμπόρευση με τον Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους;

 

Μα, από τι άλλο παρά από το ήθος το εκκλησιαστικό που είχαν και από το γεγονός, ότι, αντί άλλων αγαθών, προτίμησαν να πάρουν μαζί τους και μάλιστα όχι χωρίς κόπους και κινδύνους, τις ιερές τους Εικόνες, τα ιερά κειμήλια, τα άγια ευαγγέλια και δισκοπότηρα και τα ιερά τους λείψανα!

 

Αυτά όλα είναι φορείς της χάριτος του Θεού, πηγές αγιασμού και ενδυναμώσεως! Ακόμη είναι βέβαιον ότι τους θύμιζαν την σταυρική θυσία του Χριστού, αλλά και την ένδοξη Ανάστασή Του!

 

Έφερναν στο νου τους τις ρήσεις του Κυρίου μας προς τους μαθητές Του: «Ιδού εγώ αποστέλλω υμάς ως πρόβατα εν μέσω λύκων» (Ματθ. ι΄ 16) και «εν τω κόσμω τούτω θλίψιν έξετε, αλλά θαρσείτε εγώ νενίκηκα τον κόσμον» (Ιωάν. ιστ΄, 33) «Εγώ ζω και υμείς ζήσεσθε!» (Ιωάν. ιδ΄, 19). Γι' αυτό «μη φοβηθείτε από των αποκτενόντων το σώμα, την δε ψυχήν μη δυναμένων αποκτείναι» (Ματθ. ι΄, 28).

 

Θυμόντουσαν και τους πόνους, τις θλίψεις και τους διωγμούς που υπέμεινε στη ζωή της η Παναγία μας και τα φρικτά μαρτύρια των Αγίων... Στερέωναν έτσι την υπομονή και την ελπίδα τους, βαδίζανε και έκλαιγαν με την πίστη πως κάποτε θα γελάσουν...

 

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ιστορικές μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων της μεταφοράς του ιερού λειψάνου του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, μαζί με τους πρόσφυγες Προκοπιείς, από το Προκόπιο στη Χαλκίδα και στο Νέο Προκόπιο.

 

Κλείνοντας επεσήμανε ότι καλόν και συμφέρον μας είναι να αναγνωρίσουμε και κυρίως να ζήσουμε την δύναμη της ορθοδόξου Πίστεώς μας.

 

Το κυριότερο, με τα νάματά της να αναθρέψουμε τα παιδιά μας-τους νέους μας! Να στοχαστούμε τί ήθελε ο Όσιος Ιωάννης να πει με την ταλαιπωρία του θαλασσίου ταξιδίου; Ότι είναι Ζωντανός!... και ότι μαζί τους δεν έχουν ένα πτώμα, αλλά ένα ζωντανό άγιο, ανύστακτο συμπαραστάτη και βοηθό, που συμπάσχει.

 

Την δύναμη της Πίστεως διδάσκει ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς Χριστός

 

Όποιος πιστεύει, είπε ο Χριστός μας, ομοιάζει με εκείνον τον συνετό οικοδόμο, που χτίζει το σπίτι του επάνω στην πέτρα και ήλθαν οι ποταμοί και φύσηξαν οι άνεμοι αλλά το σπίτι δεν έπεσε... διότι θεμελιώθηκε γερά πάνω στην πέτρα.

 

Ο άπιστος ομοιάζει μ΄ εκείνον τον επιπόλαιο που χτίζει πάνω στην άμμο... Η «τύχη» του οικοδομήματος και η ατυχία του οικοδόμου είναι αναμενόμενη.

 

Και επειδή όλοι μας οικοδομούμε τον εαυτό μας, τον κόσμο μας και τον πολιτισμό μας, αλλά και τα παιδιά μας, ας φιλοδοξήσουμε να είμαστε συνετοί και καλοί οικοδόμοι, για να μην κλαίμε ανώφελα πάνω στα ερείπια... Ο Απόστολος Παύλος πάντως με ρεαλισμό απ' όσα ο ίδιος έπαθε και έμαθε μας λέει ότι θεμέλιον άλλον, κανείς δεν μπορεί να θέσει εκτός από το κείμενο? Και αυτός είναι ο Ιησούς Χριστός! (Κορινθ. Α΄, γ΄, 11).

28/1/2023
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Α΄ (ΒΕΡΓΗ)

Την ιερά μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, επί τη ανακομιδή του ιερού του Λειψάνου, πανηγύρισε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 η Εκκλησία της Χαλκίδος στο Ενοριακό Ιερό Παρεκκλήσιο Παναγίας Οδηγήτριας Χαλκίδος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντων των Εφημερίων της Ενορίας Αγίου Νικολάου Χαλκίδος Αρχιμ. Χρυσοστόμου Καλύβα, των Πρωτοπρεσβ. Ηλία Αγιαννίτη και Χαραλάμπους Ταραμίγκου.

Πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στο περιεχόμενο της εορτής, αλλά και στο πρόσωπο του μακαριστού προκατόχου του, Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου Α΄ (Βέργη, 1974-2001), ο οποίος εποίμανε θεάρεστα την Ι. Μητρόπολη επί 27 και ήμισυ έτη και εκοιμήθη κατά την εορτή του συνωνύμου του Αγίου το έτος 2010. Αμέσως μετά, ακολούθησε το Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου.

Μετά την απόλυση της Θείας λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τους παραπάνω Κληρικούς, επισκέφθηκε, κατόπιν προσκλήσεως το 3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδος, όπου τέλεσε αρτοκλασία, που είχε ετοιμάσει η σχολική κοινότητα και μίλησε στους μαθητές για την συμβολή των τριών Ιεραρχών στην εκπαίδευση και την ελληνική γλώσσα.


28/1/2023
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΟΣ ΝΕΑΣ ΛΑΜΨΑΚΟΥ
26/1/2023
ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΙΛΟΠΤΩΧΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου

 

Την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 το απόγευμα, τα Φιλόπτωχα Ταμεία των Ενοριών Αγίου Δημητρίου, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Νικολάου, Αγίου Ιωάννου, Ευαγγελιστρίας, Αγίων Ταξιαρχών, Αγίων Αναργύρων,  Αγίου Νεκταρίου, Αγίας Μαρίνας και Αγίου Σπυρίδωνος Χαλκίδος, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βασιλικού και Αγ. Νικολάου Μπούρτζι διοργάνωσαν, για εικοστή χρονιά, Κοπή Αγιοβασιλιάτικης Πίττας για την είσοδο στο νέο έτος 2023.

 

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στη μεγάλη αίθουσα του Ξενοδοχείου LUCY στη Χαλκίδα, η οποία γέμισε από πολλούς αδελφούς μας, οι οποίοι προσήλθαν για να ενισχύσουν και με αυτό, τον τρόπο, το φιλανθρωπικό έργο των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ παρέστησαν ο Λιμενάρχης Χαλκίδος, Πλοίαρχος κ. Κωνσταντίνος Φλουρής και ο Αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Τριανταφύλλου.

 

Κατά τη διάρκεια της Εκδηλώσεως και μετά την Κοπή της Πίτας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε όλους εκείνους, οι οποίοι παντοιοτρόπως συμπαρίστανται στα έργα αγάπης, ιδιαιτέρως στην σημερινή δύσκολη εποχή: τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, τα μέλη των Συμβουλίων τόσο του Γενικού, όσο και των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων, τους Εθελοντές και Εθελόντριες, οι οποίοι βοηθούν στα Ιδρύματα και τα Ενοριακά Συσσίτια – Σπίτια Γαλήνης, τους συνδρομητές, επώνυμους και ανώνυμους, τακτικούς και εκτάκτους, των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, καθώς και όσους μόχθησαν για να λάβει χώρα η Εκδήλωση. 

 

Το ψυχαγωγικό μέρος της Εκδήλωσης τελούσε υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής του Δήμου Χαλκιδέων κ. Πέτρου Πρόκου και των συνεργατών του, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευχαρίστησαν με την ποιοτική έκφραση της μουσικής τους, όλους τους παρισταμένους. 

 

Το φλουρί βρήκε η κ. Αικατερίνα Λινάρδου, εκ της Ενορίας του Αγίου Νεκταρίου Κανήθου Χαλκίδος, η οποία έλαβε αναμνηστική ευλογία από τον Σεβασμιώτατο.

 

Η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος μέσα από όλα τα Νομικά της Πρόσωπα (Ενορίες, Μοναστήρια, Προσκυνήματα, Ιδρύματα) προσέφερε σε φιλανθρωπία συνολικό ποσό της τάξεως των 2.414.918,33€, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό το ποσό, η φιλανθρωπία που με προσωπικό τρόπο ασκούν τα μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας, ο Επίσκοπος, οι Κληρικοί και οι χριστιανοί μας.


26/1/2023
Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Φωτογραφίες: Ιωάννης Γιαννόπουλος

 

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 το πρωί, τιμήθηκε, όπως κάθε χρόνο, η εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στον Ορφανοτροφείο αρρένων της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, όπου ευρίσκεται ο τάφος του ιδρυτού του, μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος Γρηγορίου Πλειαθού (1922-1968), ο οποίος εκοιμήθη στις 23 Ιουλίου 1971.

 

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων του Αρχιμ. Νεκταρίου Ευγενικού- Διευθυντού του Ορφανοτροφείου και του Οικον. Αναστασίου Χρήστου-Προϊσταμένου της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος.

 

Στην ομιλία του προς τους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου Γρηγορίου και στη διδασκαλία του, που εδραίωσε την Εκκλησία κατά την περίοδο που κλυδωνιζόταν από τις αιρετικές δοξασίες.

 

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στον μακαριστό προκάτοχό του Μητροπολίτη Χαλκίδος Γρηγόριο (Πλειαθό), ο οποίος, για την πολύπλευρη ποιμαντική και φιλανθρωπική του δράση, χαρακτηρίζεται μέχρι σήμερα, ως άνθρωπος μπροστά από την εποχή του.

 

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, με ορισμένους εκ των εκκλησιασθέντων πιστών, τέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου.

23/1/2023
Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΕΥΓΕΝΙΟ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟ

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε την Ενορία Αγ. Ιωάννου Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο, πλαισιούμενος από τον Οικον. Αναστάσιο Χρήστου-Προϊστάμενο της Ενορίας και τον Διάκ. Κωνσταντίνο Δέδε εκ της Ι. Μητροπόλεως Βελγίου.

 

Η παρουσία του Σεβασμιωτάτου είχε διπλή αφορμή, δηλαδή τον εκ μεταθέσεως εορτασμό του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου από τον Σύλλογο Ποντίων Ευβοίας «οι Κομνηνοί» και όλη την Ενορία και τα ονομαστήρια του φιλοτίμου Εφημερίου και Προϊσταμένου της Ενορίας π. Αναστασίου.

 

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον μαθητή Γυμνασίου και υιό του π. Αναστασίου κ. Κωνσταντίνο Χρήστου, επιμελέστατο μαθητή, που από την νηπιακή του ηλικία θέλγεται και εντρυφά στη ζωή της Εκκλησίας.

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων κ. Κωνσταντίνο Καραγιάννη και τα μέλη του Συλλόγου, που έδωσαν το «παρών» στην εορτή του προστάτη των απανταχού Ποντίων και τον τίμησαν με την αθρόα συμμετοχή του και την προσφορά Αρτοκλασίας.

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε την Ενορία Αγ. Ιωάννου Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο, πλαισιούμενος από τον Οικον. Αναστάσιο Χρήστου-Προϊστάμενο της Ενορίας και τον Διάκ. Κωνσταντίνο Δέδε εκ της Ι. Μητροπόλεως Βελγίου.

 

Η παρουσία του Σεβασμιωτάτου είχε διπλή αφορμή, δηλαδή τον εκ μεταθέσεως εορτασμό του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου από τον Σύλλογο Ποντίων Ευβοίας «οι Κομνηνοί» και όλη την Ενορία και τα ονομαστήρια του φιλοτίμου Εφημερίου και Προϊσταμένου της Ενορίας π. Αναστασίου.

 

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον μαθητή Γυμνασίου και υιό του π. Αναστασίου κ. Κωνσταντίνο Χρήστου, επιμελέστατο μαθητή, που από την νηπιακή του ηλικία θέλγεται και εντρυφά στη ζωή της Εκκλησίας.

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων κ. Κωνσταντίνο Καραγιάννη και τα μέλη του Συλλόγου, που έδωσαν το «παρών» στην εορτή του προστάτη των απανταχού Ποντίων και τον τίμησαν με την αθρόα συμμετοχή τους και την προσφορά Αρτοκλασίας.


23/1/2023
ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ Ο ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΛΑΤΗΡΑΣ- ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ Ι. Ν. ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΕΤΟΧΙΟΥ ΔΙΡΦΥΟΣ

Με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον λύπης, αγγέλλεται η προς Κύριον εκδημία του αοιδίμου ήδη Ιερέως Λάμπρου Καρλατήρα, διατελέσαντος επί τεσσαρακονταετία Εφημερίου της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Δίρφυος, κοιμηθέντος την 22α Ιανουαρίου 2023.

 

Ο μακαριστός π. Λάμπρος, γεννήθηκε το έτος 1937 στους Στρόπωνες Διρφύων στους κόλπους ευσεβούς οικογενείας, γαλουχήθηκε από τους γονείς του Χρήστο και Μαρία στην χριστιανική πίστη και ζωή και από μικρή ηλικία είχε τον πόθο του ιερατικού διακονήματος.

 

Ενυμφεύθη με την εκλεκτή σύζυγό του, μακαριστή ήδη Μαρία, με την οποία αξιώθηκαν από το Θεό να αποκτήσουν τρία τέκνα.

 

Χειροτονήθηκε, δια των χειρών του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Νικολάου (Σελέντη) Διάκονος την 4η Απριλίου 1970 στον Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Χαλκίδος και την επομένη Πρεσβύτερος στον Ενοριακό Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βασιλικού.

 

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, αναγνωρίζοντας την πολυετή και εύορκο διακονία του στην ορεινή και δυσπρόσιτη Ενορία του Μετοχίου, του απένειμε το οφφίκιο του Σακελλαρίου στις 29 Αυγούστου 2003 και του Σταυροφόρου-Οικονόμου στις 29 Αυγούστου 2019.

 

Ο Θεός να χαρίσει την Βασιλεία Του στον εκλεκτό Λειτουργό Του και την εξ Ύψους παρηγορία στα τέκνα του και στις οικογένειές τους.

 

Σήμερα, Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023, θα τελεσθεί υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου η νεκρώσιμος Ακολουθία της Κηδείας στην Ενορία που διηκόνησε και μέχρι την κοίμησή του διέμενε ο μακαριστός π. Λάμπρος.

19/1/2023
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΩ ΒΑΘΕΙΑΣ

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία εορτάζει την μνήμη του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Μακαρίου του Αιγυπτίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας, όπου και ιερούργησε, πλαισιούμενος από τον Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό-Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως και τον Σακελ. Δημήτριο Αργύρη-Εφημέριο  Άνω  Βάθειας, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Οικον. Κυριακός Κοκκάλας-Εφημέριος του Ι. Ναού Τιμίου Προδρόμου Αμαρύνθου.

 

Η παρουσία του Σεβασμιωτάτου στην Ιερά Μονή έγινε με διπλή αφορμή, δηλαδή τα ονομαστήρια της Καθηγουμένης Μακαρίας Μοναχής και την 48η επέτειο από την κοίμηση του μακαριστού Προκατόχου του Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Νικολάου (Σελέντη), ο οποίος εκοιμήθη την 19η Ιανουαρίου 1975.

 

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, με έναυσμα το τροπάριο του Αγίου Μακαρίου, αναφέρθηκε στο πνευματικό άθλημα της αγρυπνίας, όπως βιώνεται από αιώνων στην ασκητική ζωή των Μοναχών αλλά και κάθε χριστιανού, που επιθυμεί να ευαρεστεί τον Θεό με την αυτοθυσία του και την προσευχητική διάθεση. Επίσης, αναφέρθηκε στον προστάτη της Ορθοδοξίας, Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό, αναφέροντας ότι αγωνίσθηκε υπέρ της Πίστεως με όπλο την αλήθεια κατά της πλάνης και όχι τη μισαλλοδοξία κατά των αιρετικών.

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενάρετη βιοτή του μακαριστού Προκατόχου του κυρού Νικολάου (Σελέντη), για την ανάπαυση του οποίου ετελέσθη ιερό Μνημόσυνο, ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί εορτίως και στην εορτάζουσα Καθηγουμένη Μακαρία.

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος προσκύνησε στον τάφο του αειμνήστου Νικολάου, αλλά και των υπολοίπων αοιδίμων Προκατόχων του, αφού εκεί ευρίσκεται, με απόφαση και ενέργειες του μακαριστού Νικολάου το Κοιμητήριο των Αρχιερέων της Ιεράς μας Μητροπόλεως και στη συνέχεια,  η Αδελφότητα της Ι. Μονής προσέφερε το καθιερωμένο κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής για τον Σεβασμιώτατο, τους Ιερείς και όλους τους ευλαβείς προσκυνητές, που προσήλθαν στην Θεία Λειτουργία.

 

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον π. Νεκτάριο, επισκέφθηκε, κατόπιν προσκλήσεως, τα γραφεία της Διευθύνσεως Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Ευβοίας, όπου τον καλωσόρισαν ο Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Ζημιανίτης και σύσσωμο το περί αυτόν προσωπικό της Διευθύνσεως και εκεί ευλόγησε την καθιερωμένη Βασιλόπιττα, ευχόμενος σε όλους να συνεχίσουν να διακονούν ευόρκως το υψηλό καθήκον της παιδαγωγίας και της γενικής μέριμνας της Α/βάθμιας Εκπαιδεύσεως στο Νομό.


Διατελέσαντες Μητροπολίτες
Χρυσόστομος Βέργης
Νικόλαος Σελέντης
Γρηγόριος Πλειαθός
Συνέσιος Φιλιππίδης
Χρύσανθος Προβατᾶς
Παντελεήμων Κριεζῆς
Εὐγένιος Δεπάστας
Χριστοφόρος Σταματιάδης
Καλλίνικος Καμπάνης
Νεόφυτος Ἀδάμ

Ενοριακά Εκκλησιαστικά Συσσίτια

Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων

Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος

Βιβλιοθήκη Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος