22210 60404 (5,6,7)
2022-12-09
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ, Σ’ ΕΚΕΙΝΟΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ
2022-11-17
ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
2022-05-06
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΔΡΑΣΕΩΣ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΣΥΜΒΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ
2021-08-07
Ο ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΕΓΕΙ
2021-08-05
ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ...
2021-05-11
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
2021-04-12
ΕΞΕΔΟΘΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΤΟΜΟΣ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
2021-03-17
ΠΕΡΙ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ...
2021-02-04
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ
2020-12-04
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
2020-11-27
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΟΣ
2020-11-26
ΕΞΕΔΟΘΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΕΥΒΟΪΚΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΟ «ΔΕΟΣ ΚΑΙ ΙΚΕΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ»
2017-07-27
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
2017-01-08
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ YOGA


Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ, Σ’ ΕΚΕΙΝΟΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ
περισότερα...
Σᾶς εὐχαριστοῦμε θερμά γιά τήν ἐπίσκεψή Σας στήν ἱστοσελίδα τῆς Ἱερᾶς μας Μητροπόλεως καί μέ χαρά καί τιμή Σᾶς καλωσορίζουμε. Εὐγνωμονοῦμε τό Θεό, γιατί, ἀνάμεσα στίς ἀναρίθμητες εὐεργεσίες Του, μᾶς χάρισε καί αὐτό τόν τρόπο τῆς ἐπικοινωνίας.
Παρουσιάζοντας τή Μητρόπολή μας στίς ἠλεκτρονικές σελίδες δοξολογοῦμε Ἐκεῖνον, πού δίδει πνοή καί ζωή καί τά πάντα καί ποιεῖ μεγάλα καί θαυμαστά διά τῶν εὐτελῶν δούλων Του. Ἡ ὑπό τόν τίτλο «ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ» τοπική μας Ἐκκλησία εἶναι κοσμημένη μέ πάμπολλες φυσικές καί πνευματικές ὀμορφιές, Ἱερούς Ναούς, Ἅγια Προσκυνήματα, Ἱερά Λείψανα -μεταξύ τῶν ὁποίων τό ἄφθαρτο σκήνωμα τοῦ Ὁσίου Ἰωάννου τοῦ Ρώσου-, ἱστορικά Μοναστήρια, εὐαγῆ Ἱδρύματα καί μέ εὐσεβεῖς καί φιλόθεους κατοίκους. Γράφοντας αὐτές τίς γραμμές, δίπλα στόν πανάρχαιο καί Ἱστορικό Ἱερό Ναό τῆς Πολιούχου μας Ἁγίας Παρασκευῆς καί στόν καταγάλανο πορθμό τοῦ Εὐρίπου, μέ τίς «ἀκατάληπτες παλίρροιες» (Καισάριος Δαπόντες) Σᾶς εὐχόμαστε νά ἔχετε τήν Ἄνωθεν ἐπίσκεψη καί τή δρόσο τοῦ Ἁγίου Πνεύματος στήν καρδιά Σας καί παρακαλοῦμε νά εὔχεσθε νά ἐπιβλέπει στοργικά ὁ Θεός ἐπί τήν Ἄμπελον ταύτην. + ὁ Χαλκίδος Χρυσόστομος

Ραδιοφωνικός Σταθμός Ι.Μ. Χαλκίδος
6/2/2023
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ

Την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου σημαίνεται από την Αγία μας Εκκλησία η έναρξη της ψυχωφελούς περιόδου του Τριωδίου. Αυτή την ημέρα, 5 Φεβρουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος εισήγαγε ένα νέο μέλος στην ιερατική οικογένεια της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

Ό Όρθρος, η αρχιερατική χοροστασία και Θεία Λειτουργία τελέσθηκαν στον περικαλλή Ενοριακό Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, όπου τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν Κληρικοί της πόλεως Χαλκίδος, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου.

 

Στη Θεία Λειτουργία ετελέσθη κατά την τάξη, η εις Διάκονον χειροτονία του κ. Χρυσοστόμου Τσούβαλη εκ Χαλκίδος, εγγάμου, πατρός ενός τέκνου και πνευματικού υιού του Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος Αρχιμ. Αιμιλιανού Χρήστου.

 

Στην ομιλία του πριν από την χειροτονία, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε διδακτικά προς τον χειροτονούμενο αναλύοντας τα συμβαίνοντα στο Ι. Μυστήριο της χειροτονίας, επισημαίνοντάς του ότι κλήθηκε να διακονήσει την Εκκλησία και το ιερό θυσιαστήριο μέσα στην χαρμόσυνη ατμόσφαιρα της Υπαπαντής και τον προέτρεψε να ομοιάσει στον Θεοδόχο Συμεών, δηλαδή να ιερατεύει με μοναδική προσμονή την συνάντηση με τον Χριστό.

 

Ο πνευματικός πατήρ του νέου Διακόνου, Αρχιμ. Αιμιλιανός Χρήστου ανέγνωσε την Κανονική Συμμαρτυρία, ενώ ο χριστώνυμος παριστάμενος λαός ανεφώνησε το «Άξιος» πολλές φορές μετά την χειροτονία, συμμετέχοντας ενεργά στο όλο Μυστήριο.

4/2/2023
ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΟΡΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΥΒΟΙΑ

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η εορταστική κατηχητική σύναξη του κατωτέρου κατηχητικού σχολείου της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βασιλικού Χαλκίδος με επικεφαλής τον δραστήριο Εφημέριο Πρωτοπρ. Σταμάτιο Μπασδέκη, τις κατηχήτριες και την συγκινητική παρουσία και συμμετοχή των μικρών μαθητών.

 

Την επομένη, Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023, και μέσα σε κλίμα χαράς και ευφροσύνης πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη σύναξη των μελών του Μέσου – Ανώτερου κατηχητικού σχολείου της Ενορίας του Αγίου Παντελεήμονος Λ. Αιδηψού στον ομώνυμο Ιερό Ναό.

 

Αρχικά, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Πρωτοπρ. Νικόλαος Αργυρίου καλωσόρισε τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου στον κοινό χώρο λατρείας, στην κοινή εστία και εν συνεχεία ο δευτερεύων Εφημέριος, κατηχητής και υπεύθυνος – συντονιστής στον τομέα νεότητος της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αιδηψίων, Οικον. Χρήστος Νγκέλας τέλεσε την ευλογία της Αγιοβασιλόπιτας και ερμήνευσε στα παιδιά τη σημασία της ύπαρξης της Θεόσδοτης  επιστήμης  καθώς και την αληθινή συνυπάρχουσα σχέση της Ορθοδοξίας με την Επιστήμη όταν αυτή δε διαβάλλεται από ανθρώπους, ένθεν και ένθεν, που έχουν αλλότριους σκοπούς. 

 

Κατόπιν οι Ιερείς, τα παιδιά αλλά και αρκετοί γονείς κατέβηκαν στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού για να παρακολουθήσουν σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών σε περίπτωση λιποθυμίας, πνιγμού καρδιακής και αναπνευστικής  ανακοπής που παρουσίασε η Ταξίαρχος Νοσηλευτικής, κυρία Μαρία Νταλιάνη, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση – ΚΑΡΠΑ από το ERC, οι οποίες γνώσεις είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες αν αναλογιστούμε πως παγκοσμίως και ανά 45" ένας άνθρωπος παθαίνει καρδιοαναπνευστική ανακοπή! Εν συνεχεία, όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης στο ειδικό ανθρώπινο ομοίωμα (κούκλα πρόπλασμα Annie) καθώς  και τη χρήση φορητού απινιδωτή.

 

Στο τέλος, οι Ιερείς συνεχάρησαν την κυρία Νταλιάνη για την όμορφη και ιδιαίτερα εποικοδομητική παρουσίαση, τους γονείς που παρευρέθηκαν στο Πνευματικό κέντρο καθώς και τα παιδιά που ανταποκρίνονται επιμελώς στην πρόσκληση της Εκκλησίας για τις κατηχητικές συνάξεις. Όλα τα παιδιά μαζί με τη Βασιλόπιτα πήραν από ένα δώρο που προσέφερε εγκάρδια η κ. Νταλιάνη.

 

Το ίδιο σεμινάριο επαναλήφθηκε στην κατηχητική σύναξη παιδιών Δημοτικού της Ενορίας το Σάββατο 28 Ιανουαρίου.

 

Επίσης, με σεβασμό στη μνήμη της κοινής εορτής των τριών Αγίων και Οικουμενικών διδασκάλων της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιερού Χρυσοστόμου η Ενορία Ωρεών, στα πλαίσια των κατηχητικών δραστηριοτήτων της ενημέρωσε και πρόβαλλε στα μέλη της, τους τρεις λαοφιλείς Αγίους της Εκκλησίας μας, ως πρότυπα Ποιμένων και Διδασκάλων του Γένους και της Ελληνικής Παιδείας.

 

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, στα πλαίσια των Κατηχητικών Συνάξεων, υπό την ευθύνη και διοργάνωση του καλού Εφημερίου ρης Ενορίας, Οικον. Ιωάννου Σούρα, τα παιδιά του Δημοτικού και Γυμνασίου των Ωρεών είχαν την ευκαιρία να μάθουν με βιωματικό τρόπο την ζωή των τριών Ιεραρχών που τιμά δεόντως η Αγία μας Εκκλησία στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους, ενώ δεν παρέλειψαν να κόψουν και την πίτα του Κατηχητικού σχολείου Ωρεών η οποία ήταν αφιερωμένη και στους τρεις Αγίους Διδασκάλους της Εκκλησίας μας.

 

Κατά την παραμονή της εορτής των Αγίων στα πλαίσια της ανασύνταξης του φιλανθρωπικού έργου της Ενορίας πραγματοποιήθηκε, με την συγκινητική συμμετοχή των Ενοριτών, συγκέντρωση και ενδελεχής ενημέρωση στο Δημοτικό Σχολείο των Ωρεών για την φιλανθρωπική δραστηριότητα της Εκκλησιαστικής κοινότητας, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε και προσφορά αναμνηστικών δώρων στα πρόσωπα που συντελούν στην προκοπή του φιλανθρωπικού συλλόγου «φίλοι του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ωρεών» από την δραστήρια εθελόντρια της ενορίας κ. Αλεξάνδρα Καπουγιάτη.


3/2/2023
Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Με την ευκαιρία της μεγάλης Δεσποτικής εορτής της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε δύο Ενορίες της Αρχιερατικής Περιφερείας Χαλκίδος.

           

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος.

 

Εκεί, με την συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου του Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου, του Προϊσταμένου της Ενορίας Αρχιμ. Αιμιλιανού Χρήστου του δευτερεύοντος Εφημερίου Πρωτοπρεσβ. Γεωργίου Πολυκαρπίδη και του Διακ. Σταύρου Καλαφάτη, χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου, προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στο γεγονός της Υπαπαντής, όπως περιγράφεται στους συνοπτικούς ευαγγελιστές.

 

Μετά την απόλυση και τη διανομή του αντιδώρου, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του π. Νικόδημο και τον Διάκονό του π. Σταύρο, μετέβη στο νέο κοιμητήριο Χαλκίδος, όπου τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού προκατόχου του Μητροπολίτου Χαλκίδος Χρυσοστόμου Α΄ (Βέργη) και της ευεργέτιδος της Ιεράς Μητροπόλεως Ελένης Πνευματικού-Μπακαρόζου.

 

Την επομένη, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην γενέτειρά του Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Βασιλικού, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο επί τη μνήμη του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου, αλλά και του Αγίου Νεομάρτυρος Σταματίου, επ’ ονόματι του οποίου εορτάζει ο Εφημέριος της Ενορίας Πρωτοπρεσβ. Σταμάτιος Μπασδέκης.

 

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο εορτάζων π. Σταμάτιος, οι Αρχιμ. Χριστόδουλος Μάνιας-Προϊστάμενος της Ενορίας Αγ. Νεκταρίου Χαλκίδος, Χριστοφόρος Παπαθανασίου-αδελφός και Εφημέριος της Ι. Μονής Αγ, Γεωργίου ΑΡΜΑ, ο Πρεσβ. Δημήτριος Παλικαρίου-Εφημέριος της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μύτικα, ο Διάκ. Σταύρος Καλαφάτης, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη και ο Πρεσβ. Πέτρος Βλάχος-Εφημέριος Ν. Λαμψάκου.

 

Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αποκεκαλυμμένη αλήθεια του Χριστού, ο Οποίος, έστω κι αν για πολλούς παραμένει σημείο αντιλεγόμενο, ήταν, είναι και θα είναι ο Σωτήρας όσων των περιμένουν, ως ηγαπημένο και φως, όπως ο Θεοδόχος Συμεών. Συνεχάρη, επίσης, τον π. Σταμάτιο για την ονοματική του εορτή και τον επαίνεσε για την αξιομίμητη εργασία του στην Ενορία και την επιτυχία του σε κάθε διακονία που η Εκκλησία του εμπιστεύεται.

2/2/2023
Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΛΑΜΨΑΚΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Φωτογραφίες: Δήμήτριος Πετρογιάννης

Με λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη πανηγύρισε η Ενορία της Νέας Λαμψάκου Χαλκίδος τον προστάτη και Πολιούχο της Άγιο Τρύφωνα, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου και την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023.

 

Κατά τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, με την συμμετοχή πολυπληθούς εκκλησιάσματος, προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης – Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως και Β΄ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου.

 

Μετά τον Εσπερινό πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Τρύφωνος και Παρθενίου, του οποίου η τιμία κάρα φιλοξενήθηκε στην Ενορία για τρείς ημέρες κομισθείσα από την Ι. Μονή Μακρυμάλλη, ανά τας οδούς της Ενορίας, στην οποία συμμετείχε πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, ο Αντιδήμαρχος Ληλαντίων κ. Δημήτριος Σέρρας και Τεχνικών Υπηρεσιών, Υποδομών, έργων Αυτεπιστασίας και Πολιτικής Προστασίας.

 

Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, κυριώνυμη ημέρα της εορτής, χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην τελεσθείσα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν και πολλοί Κληρικοί της Ι. Μητροπόλεώς μας.

 

Πριν την Απόλυση ετελέσθη ο καθιερωμένος Αγιασμός για την έναρξη του νέου μήνα, κατά τον οποίο αναγνώσθηκαν οι Ευχές του Αγίου Τρύφωνος, ενώ, κλείνοντας την πανήγυρη ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρό του, π. Πέτρο Βλάχο για την ωραία διοργάνωση της πανηγύρεως, την αντιπροσωπεία των μαθητών των Σχολείων της Λαμψάκου, που παρέστησαν στην πανήγυρη με τις σημαίες τους.

 

Κατόπιν προσκλήσεως του ιεροψάλτου της Ενορίας κ. Χαραλάμπους Τσάκαλου, στον Εσπερινό έψαλε θαυμάσια Χορωδία μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του κ. Στυλιανού Μπενή, ενώ, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στο πνευματικό κέντρο της Ενορίας, τα παιδιά των κατηχητικών συνάξεων τραγούδησαν στον Σεβασμιώτατο όμορφες δημιουργίες και ένα τραγούδι γραμμένο και μελοποιημένο από τον π. Πέτρο.


1/2/2023
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΟ 1ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, μετέβη, κατόπιν προσκλήσεως, στο 1ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Χαλκίδος, όπου τον υποδέχθηκαν η Λυκειάρχις κ. Μαρία Ματθαίου και μαθητές τμημάτων του Σχολείου. 

Εκεί, ο Σεβασμιώτατος, συμπαραστατούμενος από τους δύο εκ των τριών Ιερέων της Ενορίας Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, όπου το Λύκειο υπάγεται, Αρχιμ. Χρυσόστομο Καλύβα, Πρωτοπρεσβ. Χαράλαμπο Ταραμίγκο και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, τέλεση την ακολουθία της Αρτοκλασίας, που η σχολική κοινότητα είχε ετοιμάσει λόγω της προλαβούσης εορτής των τριών Ιεραρχών.

Με την ευκαιρία της Αρτοκλασίας, ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε στους μαθητές και τις μαθήτριες τους συμβολισμούς που εμφαίνονται στον άρτο και την πρώτη του ύλη, το σιτάρι, στον οίνο και στο έλαιο, όπως αυτά αναφέρονται σε προτυπώσεις και παραβολές της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης αντίστοιχα, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμβολή των τριών Ιεραρχών στην χριστιανική σκέψη και διδασκαλία.

Κατόπιν είχε διάλογο και συζήτηση με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και αναχωρώντας, μέσα στο ίδιο ζεστό κλίμα του Σχολείο, υποσχέθηκε σε όλους, ότι συν Θεώ, μέσα στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή θα έλθει να τελέσει και το ιερό ευχέλαιο, πράγμα που του ζητήθηκε, αφού έχει γίνει σχολικό έθος στο 1ο Πρότυπο ΓΕΛ τα τελευταία χρόνια.

31/1/2023
Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου των προστατών των ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας, στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος.

Λόγω των αναστηλωτικών-ανακαινιστικών έργων που πραγματοποιούνται στην ιστορική παλαιοχριστιανική βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής, εφέτος ο επίσημος εορτασμός έγινε στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Χαλκίδος, με τον πανηγυρικό Όρθρο και την Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

Όπως κάθε χρόνο των Τριών Ιεραρχών, στον Ι. Ναό προσήλθαν αντιπροσωπείες σημαιοφόρων μαθητών όλων των Σχολείων της Πόλεώς μας, οι Διευθυντές Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαιδεύσεως, κ. Κωνσταντίνος Ζημιανίτης και κ. Κωνσταντίνος Φράγγος αντιστοίχως, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων κ. Δήμητρα Σακελαράκη, εκπρόσωποι των Αρχών του τόπου, σύλλογοι Διδασκάλων και Καθηγητών και πλήθος πιστών κάθε ηλικίας, που τιμούν τους τρεις αστέρες της σοφίας, που δεν έπαψαν, μέχρι σήμερα να αποτελούν υγιή πρότυπα για κάθε γενεά ανθρώπων.

Μετά την ανάγνωση του ευαγγελίου, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, ανέγνωσε το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου προς τους μαθητές, επί τη συνάξει των τριών Ιεραρχών.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη Αρτοκλασία, την οποία προσέφεραν οι Διευθύνσεις Εκπαιδεύσεως, υπέρ υγείας των διδασκόντων και διδασκομένων στα Σχολεία μας, καθώς και Ιερό Μνημόσυνο για τους προκεκοιμημένους ευεργέτες, δωρητές, διδάσκοντες και διδασκομένους στο χώρο της Παιδείας.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη τις αντιπροσωπείες των μαθητών για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους στο Άγιο Ποτήριο, και ευχήθηκε εόρτια προς τους Διευθυντές Εκπαιδεύσεως και τους εκπροσώπους των Αρχών τους εκκλησιασθέντες, αλλά και τους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7fm), απ’ όπου μεταδόθηκαν απ’ ευθείας οι ιερές Ακολουθίες.


29/1/2023
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ 3Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το τριήμερο 27-29 Ιανουαρίου 2023, στο αμφιθέατρο του Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας πραγματοποίησε το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Εκπαίδευσης, με θέμα «Η Μικρασιατική Καταστροφή και η διδακτική προσέγγισή της στο σύγχρονο Σχολείο».

 

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, καλεσμένος από την Περιφερειακή Διευθύντρια κ. Ελένη Μπενιάτα, παρευρέθηκε στην τελετή ενάρξεως του Συνεδρίου, όπου απηύθυνε και χαιρετισμό και την επόμενη ημέρα, Σάββατο 28 Ιανουαρίου, ανέπτυξε εισήγηση με θέμα «Ο ρόλος της πίστης στη ζωή των προσφύγων – Μεταφορά ιερού λειψάνου Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου από το Προκόπιο της Καππαδοκίας στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας».

 

Στην εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε την Περιφεριακή Διευθύντρια κ. Μπενιάτα και τους διοργανωτές του Συνεδρίου για την πρόσκληση συμμετοχής του, ανέφερε επιγραμματικά το γενικό ιστορικό πλαίσιο της μετακίνησης των πληθυσμών και τόνισε ότι παρά τις αντίξοες και συχνά φονικές συνθήκες, με εφόδιο στην καρδία την πίστη στον Χριστό, οι πρόσφυγες προδομένοι και εγκαταλελειμμένοι, ξεριζωμένοι και εξαντλημένοι άρχισαν μια πορεία προς το άγνωστο, έχοντας στα χέρια τους λιγοστά εκ των πολλών υπαρχόντων τους πράγματα, όσα μπορούσαν να χωρέσουν σένα μπόγο... Είχαν όμως βεβαία, την πεποίθηση ότι μαζί τους είχαν το Χριστό, την Παναγιά μας και τους Αγίους μας, οι οποίοι συνοδοιπορούσαν και συνέπασχαν με το λαό τους... Αυτή την πίστη, αυτή την σχέση, την είχαν και τα προηγούμενα, τα καλά γι' αυτούς χρόνια και αυτή η πίστη ήταν η βάση του σπουδαίου πολιτισμού, τον οποίον είχαν δημιουργήσει. Αυτόν τον πολιτισμό, τον εξακουστό Μικρασιατικό πολιτισμό τον πήραν μαζί τους, αφού ήταν απαύγασμα αυτής της καλλιεργημένης με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη ψυχής τους. Έχει άλλωστε ειπωθεί κι εδώ πάλι επαληθεύθηκε πως ψυχή του πολιτισμού είναι ο πολιτισμός της ψυχής!

 

Και, από που φαίνεται αυτή η μαρτυρική συμπόρευση με τον Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους;

 

Μα, από τι άλλο παρά από το ήθος το εκκλησιαστικό που είχαν και από το γεγονός, ότι, αντί άλλων αγαθών, προτίμησαν να πάρουν μαζί τους και μάλιστα όχι χωρίς κόπους και κινδύνους, τις ιερές τους Εικόνες, τα ιερά κειμήλια, τα άγια ευαγγέλια και δισκοπότηρα και τα ιερά τους λείψανα!

 

Αυτά όλα είναι φορείς της χάριτος του Θεού, πηγές αγιασμού και ενδυναμώσεως! Ακόμη είναι βέβαιον ότι τους θύμιζαν την σταυρική θυσία του Χριστού, αλλά και την ένδοξη Ανάστασή Του!

 

Έφερναν στο νου τους τις ρήσεις του Κυρίου μας προς τους μαθητές Του: «Ιδού εγώ αποστέλλω υμάς ως πρόβατα εν μέσω λύκων» (Ματθ. ι΄ 16) και «εν τω κόσμω τούτω θλίψιν έξετε, αλλά θαρσείτε εγώ νενίκηκα τον κόσμον» (Ιωάν. ιστ΄, 33) «Εγώ ζω και υμείς ζήσεσθε!» (Ιωάν. ιδ΄, 19). Γι' αυτό «μη φοβηθείτε από των αποκτενόντων το σώμα, την δε ψυχήν μη δυναμένων αποκτείναι» (Ματθ. ι΄, 28).

 

Θυμόντουσαν και τους πόνους, τις θλίψεις και τους διωγμούς που υπέμεινε στη ζωή της η Παναγία μας και τα φρικτά μαρτύρια των Αγίων... Στερέωναν έτσι την υπομονή και την ελπίδα τους, βαδίζανε και έκλαιγαν με την πίστη πως κάποτε θα γελάσουν...

 

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ιστορικές μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων της μεταφοράς του ιερού λειψάνου του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, μαζί με τους πρόσφυγες Προκοπιείς, από το Προκόπιο στη Χαλκίδα και στο Νέο Προκόπιο.

 

Κλείνοντας επεσήμανε ότι καλόν και συμφέρον μας είναι να αναγνωρίσουμε και κυρίως να ζήσουμε την δύναμη της ορθοδόξου Πίστεώς μας.

 

Το κυριότερο, με τα νάματά της να αναθρέψουμε τα παιδιά μας-τους νέους μας! Να στοχαστούμε τί ήθελε ο Όσιος Ιωάννης να πει με την ταλαιπωρία του θαλασσίου ταξιδίου; Ότι είναι Ζωντανός!... και ότι μαζί τους δεν έχουν ένα πτώμα, αλλά ένα ζωντανό άγιο, ανύστακτο συμπαραστάτη και βοηθό, που συμπάσχει.

 

Την δύναμη της Πίστεως διδάσκει ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς Χριστός

 

Όποιος πιστεύει, είπε ο Χριστός μας, ομοιάζει με εκείνον τον συνετό οικοδόμο, που χτίζει το σπίτι του επάνω στην πέτρα και ήλθαν οι ποταμοί και φύσηξαν οι άνεμοι αλλά το σπίτι δεν έπεσε... διότι θεμελιώθηκε γερά πάνω στην πέτρα.

 

Ο άπιστος ομοιάζει μ΄ εκείνον τον επιπόλαιο που χτίζει πάνω στην άμμο... Η «τύχη» του οικοδομήματος και η ατυχία του οικοδόμου είναι αναμενόμενη.

 

Και επειδή όλοι μας οικοδομούμε τον εαυτό μας, τον κόσμο μας και τον πολιτισμό μας, αλλά και τα παιδιά μας, ας φιλοδοξήσουμε να είμαστε συνετοί και καλοί οικοδόμοι, για να μην κλαίμε ανώφελα πάνω στα ερείπια... Ο Απόστολος Παύλος πάντως με ρεαλισμό απ' όσα ο ίδιος έπαθε και έμαθε μας λέει ότι θεμέλιον άλλον, κανείς δεν μπορεί να θέσει εκτός από το κείμενο? Και αυτός είναι ο Ιησούς Χριστός! (Κορινθ. Α΄, γ΄, 11).

28/1/2023
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Α΄ (ΒΕΡΓΗ)

Την ιερά μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, επί τη ανακομιδή του ιερού του Λειψάνου, πανηγύρισε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 η Εκκλησία της Χαλκίδος στο Ενοριακό Ιερό Παρεκκλήσιο Παναγίας Οδηγήτριας Χαλκίδος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντων των Εφημερίων της Ενορίας Αγίου Νικολάου Χαλκίδος Αρχιμ. Χρυσοστόμου Καλύβα, των Πρωτοπρεσβ. Ηλία Αγιαννίτη και Χαραλάμπους Ταραμίγκου.

Πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στο περιεχόμενο της εορτής, αλλά και στο πρόσωπο του μακαριστού προκατόχου του, Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου Α΄ (Βέργη, 1974-2001), ο οποίος εποίμανε θεάρεστα την Ι. Μητρόπολη επί 27 και ήμισυ έτη και εκοιμήθη κατά την εορτή του συνωνύμου του Αγίου το έτος 2010. Αμέσως μετά, ακολούθησε το Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου.

Μετά την απόλυση της Θείας λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τους παραπάνω Κληρικούς, επισκέφθηκε, κατόπιν προσκλήσεως το 3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδος, όπου τέλεσε αρτοκλασία, που είχε ετοιμάσει η σχολική κοινότητα και μίλησε στους μαθητές για την συμβολή των τριών Ιεραρχών στην εκπαίδευση και την ελληνική γλώσσα.


Διατελέσαντες Μητροπολίτες
Χρυσόστομος Βέργης
Νικόλαος Σελέντης
Γρηγόριος Πλειαθός
Συνέσιος Φιλιππίδης
Χρύσανθος Προβατᾶς
Παντελεήμων Κριεζῆς
Εὐγένιος Δεπάστας
Χριστοφόρος Σταματιάδης
Καλλίνικος Καμπάνης
Νεόφυτος Ἀδάμ

Ενοριακά Εκκλησιαστικά Συσσίτια

Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων

Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος

Βιβλιοθήκη Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος